15 Şubat 2015 Pazar

Türkiye'de ve Finlandiya'da TV Programcılığı

Finlandiya UMK 2015 yarı finalini izlerken bir kaç şey tespit ettim ve bunu sizinle buradan paylaşmak istedim.

Program 21.00'da başladı, 6 şarkı söylendi, öncesinde röportajlar oylama, bir iki ara show ve sonuçlar açıklandı ve bitti. 1,5 saatte. Ne bir reklam, ne "az sonra" lar rahatsızlık veren hiç bir şey yoktu. Bizdeki gibi net program süresi 1 saat iken bunu abartısız 4 saate yayabilmeleri bizim için bir "zaman hırsızlığı". (özet, az sonra, uzun reklam sonra bir az sonra, sonra tekrar reklam, ürünü gözümüze yerleştirme, bidaha bidahalar... ) Bu durum artık feci rahatsızlık veriyor ve insanı tv izlemekten uzaklaştırıyor. En iyi ihtimalle ekran açık olsa bile başka şeyle meşgul oluyor insanlar artık.

İkincisi sosyal medya etkileşimini çok daha etkin kullandılar. Attığınız iyi tweetlerle siz de ekranda adınızı görebilirdiniz. Bi ara atılan twetleri tshirtlere bastırıp mankenlerin üzerine giydirdiler ve öyle okudular. Bu çok zor bişey değil ama farklı bişey ve kendini izlettiriyor. Önemli olan düşünmek ve düşünmek için çaba gösterebilmek.

Üçüncü söylemek istediğim ve bizde olmayan şey ise "DJ" . Yayın boyunca arkada dj vardı ve çok harika fon müzikleri ile seyir keyfimizi katladı. Bizde bazı programlarda eller havaya orkestrası var ama bu DJ olayı çok farklıydı ve bazı programlarımıza uyarlanabilir.

Hiç yorum yok: